08773 77393
Безплатна доставка за поръчки над 100лв.
0 продукта0.00лв.

Нямате артикули в количката.

Възможно ли е съжителство между куче и котка?

Трудно ли е съжителството между куче и котка? Често хората ми задават въпрос дали обичам повече кучета или повече котки. Някои хора не можем да отговорим, защото обичаме и двете. Въпреки факта, че котките и кучетата исторически са били врагове, това е просто мит, който днес ще разбием в нашия блог.

На първо място, размерът няма нищо общо с приспособимостта на нашите домашни любимци. Това, което трябва да вземем предвид, е характерът както на котката, така и на кучето. За да осигурим щастливо съжителство между тях трябва да се съобразим с животното, което имаме у дома. 

Идеалното нещо по този начин би било те да започнат да живеят заедно още като малки, но това не винаги е възможно. Следвайки нашите съвети, можете да успеете да научите вашите домашни любимци да съжителстват в хармония.

Представянето новодошлото животно

Основен момент за бъдещите взаимоотношения, които нашите домашни любимци ще имат е първата им среща. За целта се препоръчва първите дни да са в отделни стаи , за да свикнат с миризмата на другия. Също така може да занесете одеалцето на новото животно при старото, за да го запознаете лично с миризмата на новият му съквартирант.

По време на представянето, сложете каишка на кучето за да имате контрол над ситуацията и може да го отпускате по-малко към котката. Важно е да можем да го контролираме в случай на внезапни движения и изблици на агресия.

 Ако преди срещата сте излизали на разходка с кучето, или сте осъществили малка игра, това ще го умори и ще намали шансовете за конфликт. Правете това няколко пъти на ден и скоро ще видите резултатите. Ако някой от двата домашни любимци има прекалено агресивно или тревожно отношение, по-добре е да ги разделите и да изчакате друг път. Всичко е възможно с тренировки и постоянство.

Храна и кътчета за отдих на животните

Важно е първоначално да разделяте храната и на двете животни. Препоръчително е храната на котката да е на високо място, където кучето няма достъп. Когато слагате храна за кучето, уверете се, че котката е в друга стая. Така вашето куче няма да я приема за конкуренция и ще е по-спокойно. Никога не позволявайте на единия да яде от храната на другия.

По същия начин, всеки един трябва да има свое легло и  място за почивка, независимо от другия. Това ще намали борбите за териториалност и ще направи вашите любимци спокойни и уверени.

Не забравяйте да възнаграждавате за поведение , когато те започнат да бъдат заедно и да се държат добре един с друг. Поощрявайте чрез чрез думи, ласки или награди.

Време за игра и релакс

Отделете време за игра с всеки един първоначално по отделно и в отделни стаи, а постепенно и заедно. По този начин животното ще знае, че другото не е дошло да „открадне от господаря си“. Така ще имате спокойни и хармонични домашни любимци.

Имали ли ли сте опит да живеете и с двете животни? Искаме да знаем какъв е бил вашият случай и дали сте се справили с това, пишете ни на фейсбук или инстаграм.